Ważne:
Zanim podejmiesz decyzję o wyjeździe, sprawdź aktualne informacje konsularne na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod tym linkiem ! Strona MSZ podaje najświeższe doniesienia, ograniczenia bądź zalecenia dla turystów zamierzających udać się w podróż. Jeśli istnieje jakakolwiek sprzeczność pomiędzy danymi publikowanymi na naszym portalu, a informacjami podawanymi przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, proszę przyjąć informację MSZ jako bardziej aktualną.
Szczepienia
nie na obowiązkowych szczepień. Zalecane jest wykonanie szczepień przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B, błonicy, tężcowi oraz polio.
Lekarze
turysta posiadający Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) ma prawo do bezpłatnej pomocy medycznej (pomoc niezbędna do ratowania życia). Zaleca się wykupienie ubezpieczenia od następstw NW i kosztów leczenia. Czarnogórska państwowa służba zdrowia jest na wysokim poziomie. Istnieje tu wiele prywatnych gabinetów lekarskich. Koszt wizyty lekarskiej wynosi od 20 do 25 Euro.
Apteki
są dobrze zaopatrzone, a większość leków można kupić bez recepty.
Numer pogotowia: 94
Wymagania wizowe/ przepisy celne
obywatele polscy na podstawie dowodu osobistego mogą przekraczać granicę, oraz przebywać na terytorium Czarnogóry do 30 dni. Na teren Czarnogóry nie wolno wwozić: produktów mięsnych, ryb, owoców morza i produktów mlecznych. Na użytek własny można wwieźć: żywność przeznaczoną dla dzieci oraz żywność zalecaną przez lekarza pod warunkiem, że jest oryginalnie zapakowana. Poza tym na terytorium państwa można wwieźć 1 litr alkoholu. Przebywając w Czarnogórze dłużej niż 24 godziny należy dopełnić formalności meldunkowej.
Kuchnia
kuchnia czarnogórska jak każda śródziemnomorska charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem. Głównie wykorzystywanymi produktami są ryby i rośliny ziarniste. Najczęściej jadanym mięsem jest baranina oraz jagnięcina przyrządzana na rożnie. Ryby najczęściej podaje się z dodatkiem sosu czosnkowego, zieloną pietruszką oraz warzywami. Warto spróbować czarnogórskiego „leszo” - jest to gotowana ryba z dodatkiem oliwy z oliwek, listka bobkowego, octu winnego oraz innych przypraw. Leszo podawane jest z ziemniakami albo ze szpinakiem.
Napoje
najpopularniejszym napojem w Czarnogórze jest piwo Nikšićko, wódka z winogron - Rakija oraz czerwone wino Vranac.
Pamiątki
najbardziej popularną pamiątką przywożoną z Czarnogóry jest tradycyjna butelka rakii i wina. Na targach spotkać można olej domowej produkcji, który jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Można również kupić „tamjan” - jest to żywica przeznaczona do kadzideł.
W Czarnogórze dominującą religią jest prawosławie. Na drugim miejscu pod względem ilości wierzących umiejscawiają się muzułmanie.
Banki i wymiana pieniędzy
walutę można wymienić jedynie w bankach, które znajdują się w dużych miastach. Akceptowane są karty kredytowe American Express, Visa, Maestro i MasterCard. Za pomocą karty można dokonywać płatności jedynie w hotelach o wyższym standardzie, restauracjach i w centrach handlowych.
Komunikacja
Na południu kraju występuje klimat śródziemnomorski, który cechują gorące i suche lata oraz chłodne zimy. W centralnej części Czarnogóry panuje klimat umiarkowany kontynentalny. Miesiąc I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Podgorica 9 11 14 18 24 28 31 33 25 21 16 10 Tivat 12 12 15 18 24 28 31 32 25 22 18 13 Nikšić 7 7 10 14 20 24 28 28 23 17 11 7
Średnia temperatura w °C :
Suma opadów
roczna suma opadów waha się od 550 do 650 mm na nizinach. Na wybrzeżu opady wynoszą 1500 mm.
Ukształtowanie terenu
większą część powierzchni Czarnogóry zajmują wyżyny krasowe i góry. Niewielkie obszary nizinne znajdują się na nadbrzeżu, w dolinach rzek i wokół Jeziora Szkoderskiego. Czarnogóra posiada dobrze rozbudowaną linię brzegową z dużą ilością zatok.